Szukaj na tym blogu

środa, 18 stycznia 2017

Ślimaki cynamonowe - szybka i łatwa przekąska!

Hej! :D

Dzisiaj mam dla was szybki i łatwy przepis na ślimaki cynamonowe! Sama je uwielbiam i robię przy każdej możliwej okazji. Zapraszam!

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ok. łyżka masła
ok. łyżeczka cynamonu
ok. 3-4 łyżeczek cukru
białko jajka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie wykładamy z opakowania na blat (jeżeli z ciastem dołączony jest papier do pieczenia musimy pamiętać o jego zdjęciu!)
2. W rondelku topimy masło wraz z cynamonem
3. Smarujemy powstałą masą ciasto (ilość składników jest optymalna, czasami trzeba dopasować na oko ilość do wielkości ciasta)
4. Posypujemy wszystko cukrem
5. Zwijamy ciasto w rolkę i tniemy na małe lub większe rolki - według uznania
6. Wykładamy rolki na blaszkę do pieczenia z przygotowanym papierem
7. Smarujemy ślimaki białkiem z jajka
8. Pieczemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu od ciasta francuskiego
Smacznego!!!

Dajcie znać czy robiliście kiedyś coś podobnego i czy lubicie cynamon? Ja osobiście uwielbiam! /Kleo